Duurzame cadeau-ideeën

Ook je minder duurzame vrienden kun je een leuk cadeau geven dat minder belastend is voor de aarde. De mogelijkheden zijn eindeloos. Om maar te beginnen bij het cadeaupapier: je kunt prachtig inpakken met oud papier uit tijdschriften, een krant of een allerhande.

Een boek

We kopen een hoop boeken met z’n allen. “Als iedereen alleen zou kopen wat hij daadwerkelijk leest, zouden de uitgevers en boekwinkels snel failliet zijn”, hoorde ik eens een uitgever zeggen. De meeste boeken worden maar één keer gelezen, en soms zelfs dat niet. Kijk eens in je eigen boekenkast of er iets staat wat doorgegeven kan worden. Iets wat jou geraakt heeft, wat je de jarige het plezier van het lezen gunt. Of kijk in de kringloopwinkel. Als je iets specifieks op het oog hebt, is het ook vaak online tweedehands te vinden. Of overweeg een e-book.

Shampoo bar

Het lijken wel gebakjes, deze mooie shampoobars zonder verpakking. Je doet er langer mee dan een normale fles en je bespaart plastic verpakkingen. En ze ruiken heerlijk! Je koopt ze bij Lush of Dille en Kamille, maar ook online-winkels als Zo Zero verkopen vaste shampoos.

In de categorie badkamer is de loofah spons trouwens ook een leuke: een natuurlijke spons, die na gebruik bij het GFT afval kan.

Een plantje

Een plant is het duurzame alternatief voor een bos bloemen. Heb je net als ik te veel planten in huis? Maak eens wat stekjes zodat je ze cadeau kunt doen. Bij de kringloopwinkel koop je een leuk potje. Voor de echte pro’s: de potgrond haal je natuurlijk uit je eigen compostbak.

NIKS

Geef NIKS cadeau! Dat is meer dan het lijkt. Je doet namelijk een donatie aan Greenpeace. En je krijgt een kaartje, zodat je visueel maakt wat je cadeau is. Voor de echte minimalisten onder ons: je kunt ook NIKS cadeau doen zonder het kaartje.

Thee

Thee is altijd een leuk cadeau. Maak een oud jampotje schoon en laat het in de theewinkel vullen met losse thee. Plak er een leuk etiketje op. Uiteraard kan er ook een thee-ei bij, bij voorkeur uit de kringloopwinkel.

Rotterzwam

Koffiedik kun je op veel manieren hergebruiken. Bijvoorbeeld door er paddenstoelen op te laten groeien. Bij Rotterzwam koop je een ‘growkit’. Je begint al met een klein beetje koffie, en kunt deze emmer eindeloos hergebruiken.

Een ervaring

Geef een ervaring kado. Samen iets doen is niet alleen duurzaam, maar ook heel gezellig! Van een gezamenlijk bioscoop- of wellnessbezoekje tot een dagje Texel of wandelen met alpaca’s. Noem maar op!

Een duurzaam abonnement

In lijn met een ervaring. Een yoga-abonnement, of een abonnement op de sportschool. En heb je wel eens van de kunstuitleen gehoord? Tikje duurder, maar als de jarige het waard is is het natuurlijk een fantastisch cadeau!

Geschreven door Judith

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s