Brood met overgebleven pap

Een enkele keer blijft er, geheel onverwachts, een vol bord pap onaangeroerd. Een mogelijke reddingsactie is er een brood mee te bakken.

Ingrediënten:

  • 1 gram gedroogde gist
  • 100 gram koud water
  • 300 gram koude pap (havermout of brinta, maakt niet uit)*
  • 300 gram bloem (ik gebruikte meergranenmeel van De Nieuwe Band; pak gewoon wat je hebt en/of lekker vindt)
  • 6 gram zout
  • evt havermout of sesam oid voor op de korst

’s Ochtends na het ontbijt

Meng alle ingrediënten voor het deeg tot je geen droge bestanddelen meer ziet. Doe een deksel (of plastic folie) om de kom en laat 8-10 uur op kamertemperatuur staan (of tot het tot dubbel volume gerezen is – in de zomerwarmte rijst het sneller dan in de winter). Vouw het eventueel een keer of drie met tussenpozen van 30-45 minuten volgens de stretch&fold-methode, maar maak er geen punt van als je daar geen tijd voor hebt.

’s Middags

Beboter een bakblik. Schraap het deeg uit de kom op een met havermout (of sesamzaad of simpelweg met bloem bestoven) werkblad. Rek er een vierkant van en vouw dat dubbel, zodat de buitenkant bedekt is met havermout. Doe het deeg in het bakblik en laat het nog 1 uur narijzen. Mijn deeg was behoorlijk slap, door de verhouding granen-melk in de pap, dus ik heb het vouwen achterwege gelaten, het bakblik bestrooid met havermout en het deeg er zo in gekieperd.

Verwarm ruim van tevoren de oven voor op 250°C (225°C hetelucht) met het rooster op halve hoogte.

Schuif het bakblik op het rooster. Verlaag na 15 minuten de oventemperatuur naar 225°C en bak het brood nog ca. 20 minuten. (Als het brood té bruin wordt, verlaag je de temperatuur nog wat meer.) Controleer of brood gaar is: haal het uit de vorm en klop erop. Gaar brood klinkt hol. (De kerntemperatuur is dan minstens 94°C, mocht je een thermometer hebben.) Laat het brood afkoelen op een rooster voor je het aansnijdt.

*Minder of geen pap over? Het basisrecept zónder toevoeging van pap gaat uit van 300 gram water op 390 gram bloem.

Naar een recept van Martin Johansson (uit zijn boek Enklare bröd)

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s