Het prijskaartje van gemak

Stel je werkt 5 dagen in de week buitenshuis en koopt iedere dag onderweg een kopje koffie bij de Kiosk. Dan gooi je per jaar 235 wegwerpbekertjes en bijbehorende plastic dekseltjes weg.* Best veel, zeker als je bedenkt dat je niet de enige bent.

Met een beetje geluk wordt het materiaal gerecycled. Maar met een beetje pech ligt dat plastic dekseltje over 200 jaar vrijwel onaangetast op de bodem van de oceaan. En met nog meer pech is het in de maag van een zeedier beland. En wat de gevolgen daarvan zijn…

Gelukkig dringt dat besef steeds meer door en promoot de NS tegenwoordig het gebruik van je eigen beker door korting te geven. Maar heb je er weleens bij stilgestaan hoevéél je portemonnee daar eigenlijk van profiteert?

Reken maar mee: bij de Kiosk betaal je €0,25 minder als je je eigen beker bij je hebt. Haal je daar dagelijks koffie, dan scheelt dat in een heel jaar dus 235 x €0,25 = €58,75. Oftewel: doe je het niet, dan betaal je zestig euro voor een beetje gemak en een bijdrage aan de afvalberg.

Neem je de komende tien jaar iedere dag je eigen beker mee, dan bespaar je op een supersimpele manier wel €587,50 (en een veel grotere berg afval)!** Die één of twee tientjes die je voor een herbruikbare beker moet neertellen, kunnen er dus wel vanaf.

Maar het kan nóg beter. Koop een thermosbeker of pak dat handige thermoskannetje uit de kast, sta een paar minuten eerder op en zet zélf nog even koffie. Dan tikt de besparing helemaal aan, want wat vraagt de Kiosk tegenwoordig voor een coffee to go: €2,50? Da’s 235 x €2,50 = €587,50 op jaarbasis en in tien jaar tijd bijna €6000! Vooruit, de koffie thuis is ook niet gratis. Maar afgezet tegen de besparing zijn de kosten nihil.

Wat is jouw on the go-gedrag? Koop je een koek bij de koffie? Een kant-en-klare lunch? Iets om op weg naar huis de ergste trek mee te stillen? En de kinderen: krijgen die elke dag een pakje drinken mee naar school? Bereken eens welk bedrag jij in tien jaar kunt uitsparen en droom over wat je daarvan zou kunnen doen. Schrijf het op, zoek er plaatjes bij, plak desnoods een reminder op je pinpas! Zo heb je een extra motivatie en sla je twee vliegen in één klap: je werkt aan een schonere aarde én aan je droom.*** Wedden dat je er blijer van wordt?

*47 weken x 5 dagen (uitgaande van 5 weken vakantie)

**Bij de Starbucks krijg je zelfs €0,30 korting, bijvoorbeeld op je dagelijkse Café Latte of Cappuccino à €3,15. Besparing eigen beker: €70,50 per jaar; €705 per tien jaar. Besparing eigen koffie: €740,25 per jaar; €7402,50 per tien jaar.

***Bereken ook wat je per maand bespaart en sluis dat bedrag via een automatisch overboeking naar een spaarrekening. Zo voorkom je dat je het alsnog ongemerkt opmaakt en straks na tien jaar dromen met lege handen staat.

Geschreven door Lia

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s