Duurzaam festivallen

Ik ben een groot fan van festivals. Een weekendje genieten van muziek, mensen om je heen en buiten zijn. Even helemaal niets aan je hoofd. Ik heb altijd een kater als het over is. Niet alleen van de alcohol. Er knaagt ook een schuldgevoel over de achteloosheid waarmee ik en mijn medefestivalgangers om zijn gesprongen met ons afval en onze omgeving. Daarom ga ik op zoek naar hoe ik deze zomer bewuster kan genieten van een festival.

Tent

Als ik maandagochtend m’n boeltje bij elkaar pak en weer terug moet naar het gewone leven dan loop ik over een festivalterrein vol met kapotte partytenten, lekke luchtbedden, vertrapte plastic bekers en achtergelaten tenten. Een groot slagveld. Sommige festivals zorgen dat de spullen die nog goed zijn hergebruikt worden, maar het meeste gaat naar de vuilstort. Zonde!

Sinds kort bestaan er kartonnen tenten. Die blijven zeker 4 dagen volledig waterdicht en zijn niet gevoelig voor zonnige ochtenden waarop je je tent uit zweet. De tent wordt voor je neergezet, en als het festival voorbij is, recyclen ze het karton weer. Check hier of de kartent al beschikbaar is op jouw festival.

Horeca

Ken je dat, zo’n zee van vertrapte plastic bekertjes na een festival? Gelukkig hebben ze op de meeste festivals nu statiegeld op de bekers, zodat ze weer netjes teruggebracht worden. Dat is fijn, want ik zie mezelf nog niet snel een eigen beker meenemen naar de bar. Waar ik mezelf wel 10% op zie besparen is op afval bij het eten. Door bijvoorbeeld een eigen spork mee te nemen, heb je geen wegwerpbestek meer nodig. En in plaats van 3 servetjes voor de zekerheid, is 1 waarschijnlijk ruim voldoende. En check even of je eten mee het terrein op mag nemen. Dan is het natuurlijk nog gemakkelijker om afvalvrij te eten.

Kleding

Op een festival doe ik altijd mijn best om er leuk uit te zien, en dat mag vaak wat gekker zijn dan normaal. Het gebeurt daardoor wel eens dat ik speciaal voor een festival iets koop, wat ik vervolgens daarna nooit meer aan heb. De oplossing is om de kledingkast van vrienden eens door te gaan. Door voor de gelegenheid te ruilen, bespaar je een nieuwe aankoop. (Dat werkt trouwens ook heel goed met feestjurken, voor een bruiloft of gala bijvoorbeeld)

Weer

Op een festival is het natuurlijk altijd zonnig. Maar voor de zekerheid: neem een regenjas mee. Als het dan toch gaat regenen, ben je niet aangewezen op de wegwerpponcho’s. Bovendien is je eigen regenjas veel praktischer en hipper.

Als de zon gewoon schijnt, vergeet dan niet te smeren. Lush heeft een sunblock zonder plastic verpakking, en andere merken komen bijvoorbeeld in een blikje.

Duurzame festivals

Sommige festivals zijn meer met hun omgeving bezig dan anderen. Check dit lijstje van duurzame festivals, om zeker te weten dat je naar een festival gaat dat goed bezig is!

Geschreven door Judith

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s